ΚΑΝΟΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες,

Έχοντας ήδη περάσει στην τρίτη εβδομάδα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης, κρίνω απαραίτητο να επισημάνουμε κάποιους βασικούς κανόνες λειτουργίας της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε μια όσο το δυνατόν πιο ασφαλή και λειτουργική εκπαιδευτική διαδικασία τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπ/κούς.

Η τηλεκπαίδευση είναι κάτι καινούργιο για όλους μας, εκπαιδευτικούς , μαθητές & γονείς.

Όλοι προσπαθούμε να λειτουργήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και πάντοτε με γνώμονα το συμφέρον των μαθητών μας.Βοηθήστε τον μαθητή στη σύνδεση και τις αρχικές ρυθμίσεις, αν χρειάζεται, αλλά ΜΗΝ ΠΑΡΑΜΕΝΕΤΕ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ μετά την έναρξη του μαθήματος εκτός και αν είναι απαραίτητο (π.χ. στις μικρές ηλικίες) και πάντα μετά από συνεννόηση με τον/την εκπαιδευτικό. Φροντίστε έτσι ώστε ο μαθητής να έχει άμεση πρόσβαση στα βιβλία/τετράδιά του και χώρο για να εργαστεί με αυτά, όταν χρειαστεί, χωρίς να απομακρυνθεί από τον υπολογιστή. Μην επιτρέπετε στους μαθητές να έχουν επάνω στο γραφείο τους παιχνίδια ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να αποσπάσει την προσοχή τους! Επίσης, καλό θα ήταν οι μαθητές να τρώνε κάτι πριν την έναρξη του μαθήματος ή την ώρα των διαλειμμάτων έτσι ώστε να συνειδητοποιήσουν ότι η εικονική αίθουσα δε διαφέρει κατά βάσιν από την πραγματική αίθουσα και επομένως όλη τους η προσοχή πρέπει να είναι στραμμένη στο μάθημα.

Αν η παρουσία του γονέα είναι απαραίτητη την ώρα που λαμβάνει χώρα η διδακτική/μαθησιακή διαδικασία (κατά κύριο λόγο στις μικρές τάξεις), η παρουσία τους θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο διακριτική, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΚΩΛΥΜΑΤΑ στη λειτουργία του μαθήματος. Παραδείγματος χάριν, να μη μιλούν δυνατά καθώς η ισορροπία της μαθησιακής διαδικασίας μπορεί εύκολα να διαταραχθεί, να μην διακόπτουν τον/την εκπ/κό για να σχολιάσουν το περιεχόμενο ή και την ίδια την εκπ/κή διαδικασία, να μην  <<υπαγορεύουν>> τις απαντήσεις στα παιδιά τους  αφαιρώντας με αυτόν τον τρόπο την αυτενέργεια από αυτά.

ΜΗ ΣΧΟΛΙΑΖΕΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ  Ή ΓΕΓΟΝΟΤΑ που παρατηρήσατε τυχαία κατά τη διάρκεια του μαθήματος και αφορούν στους ίδιους τους μαθητές ή σε τρίτα πρόσωπα. Αν σας απασχολεί/προβληματίζει κάτι, επικοινωνήστε με τον/την εκπαιδευτικό ή τη Διεύθυνση του Σχολείου , στο mail ή στο τηλέφωνο του σχολείου. Ό,τι λέγεται εντός της σχολικής ή εικονικής αίθουσας είναι μεταξύ του εκπ/κού και των μαθητών του και ως εκ τούτου άκρως εμπιστευτικό.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Απαγορεύεται η καταγραφή και αποθήκευση ήχου ή και εικόνας του ηλεκτρονικώς μεταδιδόμενου μαθήματος καθώς και οποιαδήποτε άλλη χρήση του περιεχομένου που μεταδίδεται ηλεκτρονικώς, πέραν της ζωντανής μετάδοσης ήχου ή και εικόνας σε πραγματικό χρόνο με αποκλειστικούς αποδέκτες τους μαθητές. Στην περίπτωση παράνομης καταγραφής επιβάλλονται αστικές, ποινικές και διοικητικές κυρώσεις βάσει του άρθρου 38 του νόμου 4624/2019.

Προσβλέπω στην άριστη και γόνιμη συνεργασία σας για το καλό των παιδιών μας.

Με εκτίμηση,

Η Δ/ντρια

Κλεονίκη Δημητροπούλου