ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης του Έργου της Σχολικής Μονάδας

Σχολική Μονάδα: 41ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ – 9060313

Σχολικό Έτος: 2022 – 2023

Ημερομηνία Εξαγωγής: 03/11/2023

Α. ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Παιδαγωγική και μαθησιακή λειτουργία

Διδασκαλία, μάθηση και αξιολόγηση

Το 41ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών εφαρμόζει καινοτόμες διδακτικές πρακτικές, όπως η διαφοροποιημένη διδασκαλία, ποικιλία οργανωτικών σχημάτων στην τάξη, αξιοποιεί ψηφιακά περιβάλλοντα μάθησης και έχει δημιουργήσει υποστηρικτικό υλικό. Επιπροσθέτως δίνει έμφαση στην υποστήριξη και την ενίσχυση τόσο σε μαθησιακό επίπεδο, όσο και στην συμπερίληψη με την εφαρμογή της διαφοροποιημένης διδασκαλίας. Είναι σημαντικό ότι υπάρχει τεκμηρίωση με αναρτήσεις για όλες τις δράσεις.

Σχολική διαρροή – φοίτηση

Είναι καταλυτική η παρέμβαση της Διευθύντριας του Σχολείου και των δράσεων του Σχολείου για τη συστηματική φοίτηση των μαθητών Ρομά . Οι ρητά διατυπωμένοι κανόνες από το Σχολείο αποτελούν επίσης καθοριστικό παράγοντα για το μηδενισμό σχεδόν της μαθητικής διαρροής. Είναι σημαντικό ότι για όλες τις δράσεις υπάρχουν τεκμήρια αναρτημένα.

Σχέσεις μεταξύ μαθητών / μαθητριών

Στο 41ο ΔΣ Πατρών οι εκπαιδευτικοί έχουν καλλιεργήσει κλίμα συνεργατικότητας, αλληλοβοήθειας, εμπιστοσύνης και σεβασμού της διαφορετικότητας μεταξύ των μαθητών με τη συμμετοχή τους σε συλλογικές δράσεις. Οι συγκρούσεις φαίνεται να είναι ελάχιστες και διαχειρίσιμες. Θα ήταν σημαντικό να γίνει συγκεκριμένη αναφορά στις δράσεις που υλοποιήθηκαν.

Σχέσεις μεταξύ μαθητών / μαθητριών και εκπαιδευτικών

Το κείμενο τεκμηρίωσης της αποτίμησης της Σχολικής Μονάδας, αποτυπώνει γενικές θέσεις και απόψεις εκπαιδευτικής πολιτικής. Δεν γίνονται όμως αναφορές για το δικό σας Σχολείο, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και τις ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας του.

Η επιλογή σας είναι σεβαστή. Επειδή όμως δεν γίνεται οποιαδήποτε αναφορά για το σχολείο σας, δεν μπορεί να γίνει αποτίμηση από μέρους μου και ο άξονας δεν βαθμολογείται.

Σχέσεις σχολείου – οικογένειας

Στο 41ο ΔΣ Πατρών η ενημέρωση των γονέων είναι τακτική, γίνονται παιδαγωγικές συναντήσεις και οι γονείς ενημερώνονται για την πρόοδο των μαθητών ενώ με το συγκεκριμένο Σχέδιο Δράσης ενισχύθηκαν οι δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ σχολείου – οικογένειας

Η οργάνωση  επιμορφωτικών δράσεων στο πλαίσιο λειτουργίας της Σχολής Γονέων με πρωτοβουλία της σχολικής μονάδας ,φαίνεται ότι συντελεί στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ σχολείου οικογένειας. Είναι σημαντικό ότι υπάρχουν αναρτημένα τα τεκμήρια.

Διοικητική λειτουργία

Ηγεσία – Οργάνωση και διοίκηση της σχολικής μονάδας

Στο 41ο ΔΣ Πατρών δεν υπήρξαν ελλείψεις εκπαιδευτικών κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και αξιοποιήθηκε πλήρως το εκπαιδευτικό προσωπικό .Η διαχείριση των οικονομικών πόρων γίνεται με τρόπο ορθολογικό. Έγινε προμήθεια/αναβάθμιση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού και λειτουργία της Δανειστικής βιβλιοθήκης. Παράλληλα έγινε συντήρηση του διδακτηρίου και ανάπλαση των εξωτερικών χώρων.

Σχολείο και κοινότητα

Το 41ο Δ.Σ Πατρών συμμετέχει σε πολλές δράσεις και συνεργάζεται με τους φορείς της Πολιτείας και της επιστημονικής κοινότητας. Διαπιστώνεται διάχυση των καλών πρακτικών που εφαρμόζονται στο Σχολείο. Φαίνεται ότι είναι ένα εξωστρεφές σχολείο. Θα ήταν σημαντικό να αναληφθεί μια πρωτοβουλία δημιουργίας δικτύου με όμορα σχολεία.

Επαγγελματική ανάπτυξη εκπαιδευτικών

Συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε επιμορφωτικές δράσεις

Οι εκπαιδευτικοί του 41ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών ενδιαφέρονται για την επαγγελματική τους ανάπτυξη και συμμετέχουν σε ποικίλες επιμορφωτικές δράσεις υποχρεωτικού ή και προαιρετικού χαρακτήρα.

Επισημαίνουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα συνδιοργάνωσης επιμορφωτικών δράσεων με άλλα σχολεία. (όπως κάνατε με το 31ο Νηπιαγωγείο Πατρών).

Συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα

Το 41ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών συμμετέχει σε πολλά εθνικά, ευρωπαϊκά προγράμματα και δράσεις που το καθιστούν ένα εξωστρεφές σχολείο με αναφορά στην κοινωνία. Είναι σημαντικό ότι υπάρχουν αναρτημένα τεκμήρια.

Β. ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Παιδαγωγική και μαθησιακή λειτουργία

Θετικά σημεία

Η συμμετοχή των μαθητών σε ποικίλες σχολικές δραστηριότητες και προγράμματα.

Οι παρεμβάσεις και η παρακολούθηση για την κανονική και συνεπή φοίτηση των μαθητών.

Η αρμονική συνεργασία μεταξύ της Διεύθυνσης του σχολείου, του Συλλόγου Διδασκόντων και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

Σημεία προς βελτίωση

Οι καινοτόμες πρακτικές που αναπτύσσονται στη σχολική μονάδα καλό είναι να διαχυθούν, ώστε να ωφεληθεί η εκπαιδευτική κοινότητα.

Προτάσεις προς βελτίωση

Προτείνεται το εκπαιδευτικό προσωπικό με την υποστήριξη της Δ/νσης του σχολείου, να συνεχίσει την προσπάθεια βελτίωσης της παιδαγωγικής και μαθησιακής λειτουργίας και συγκεκριμένα:

Η λειτουργία Ομίλων. Την αξιοποίηση της ετεροπαρατήρησης μεταξύ των εκπαιδευτικών για τη βελτίωση της διδασκαλίας

Διοικητική λειτουργία

Θετικά σημεία

Η αξιοποίηση του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Η αξιοποίηση των σχολικών χώρων και υποδομών και οι προσπάθεια βελτίωσης/ανάπλασής τους. Η εξωστρέφεια της σχολικής μονάδας.

Σημεία προς βελτίωση

Η λειτουργία του σχολείου ως Κοινότητα Μάθησης των εκπαιδευτικών.

Προτάσεις προς βελτίωση

Συνέχιση της ανάπτυξης συνεργασιών με όμορα σχολεία με στόχο τη δημιουργία δικτύων. Ενθάρρυνση της εμπλοκής και της συμμετοχής όλων των εκπαιδευτικών στην διοίκηση του Σχολείου.

Επαγγελματική ανάπτυξη εκπαιδευτικών

Θετικά σημεία

Το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών για συμμετοχή σε επιμορφωτικές δράσεις διαφόρων φορέων. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενδοσχολικών επιμορφωτικών δράσεων.

Σημεία προς βελτίωση

Η ανάπτυξη συνεργασιών με όμορα/άλλα σχολεία με στόχο τη δημιουργία δικτύων για ανταλλαγή απόψεων και διάχυση καλών πρακτικών.

Η συμμετοχή του σχολείου ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus

Προτάσεις προς βελτίωσηΣυμμετοχή των εκπαιδευτικών σε ενημερωτικές συναντήσεις της ΠΔΕ Δυτικής Ελλάδας για την διαδικασία συμμετοχής και υλοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων.