Το σχολείο μας, όπως είναι γνωστό, είναι ένα από τα 16 σχολεία του Νομού Αχαΐας που συμμετέχουν στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Σχολική Διαμεσολάβηση». Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας με επιστημονικά υπεύθυνη την κ. Αρβανίτη Ευγενία, Αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΤΕΕΑΠΗ του Πανεπιστημίου Πατρών και την υποστήριξη της Ομάδας Δράσης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας και την Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας. κ. Άρτεμις Παπακωνσταντινοπούλου

Την Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025 πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Η Σχολική Διαμεσολάβηση ως εργαλείο πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου της ενδοσχολικής βίας. Η περίπτωση Δημοτικών Σχολείων της Αχαΐας» υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Στην αρχή της Ημερίδας χαιρετισμό απηύθυνε ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας Νικόλαος Κλάδης και ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος που στήριξε το πρόγραμμα εκ μέρους της Περιφέρειας. Στην Ημερίδα μίλησαν για την αντιμετώπιση της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού με το πρόγραμμα της Σχολικής Διαμεσολάβησης ο Καθηγητής ΠΤΔΕ-ΕΚΠΑ Θωμάς Μπαμπάλης, η Αν. Καθηγήτρια ΠΤΔΕ-ΕΚΠΑ Κωνσταντίνα Τσώλη και η Καθηγήτρια ΤΕΕΑΠΗ Πανεπιστημίου Πατρών και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Προγράμματος Ευγενία Αρβανίτη.

Το σχολείο μας, σε συνεργασία με 3 ακόμη σχολεία (4ο, ΔΣ Ροϊτίκων, 36ο), συμμετείχε στο δρώμενο: “Συγκρούσεις στο σχολικό περιβάλλον”, παρουσιάζοντας καθημερινές στιγμές συγκρούσεων που λαμβάνουν χώρα στο προαύλιο του σχολείου και απασχολούν τους μαθητές και πως αυτές επιλύονται με τη διαμεσολάβηση.
Το σχολείο μας μαζί με το 45ο ΔΣ Πατρών και το 15ο ΔΣ Πατρών παρείχαν αποτελέσματα από χορηγημένα ερωτηματολόγια σε μαθητές και γονείς. Αυτά τα στοιχεία θα αποτελέσουν πολύτιμο εργαλείο για την αξιολόγηση του προγράμματος σε βάθος χρόνου
Η Επιστημονική Ημερίδα ολοκληρώθηκε με τις φωνές των εκπαιδευτικών του προγράμματος που περιέγραψαν τη Σχολική Διαμεσολάβηση ως εκείνη τη διαδικασία που κερδίζουν όλοι, γιατί δε λύνει απλά συγκρούσεις, αλλά χτίζει σχέσεις, γέφυρες αγάπης και φιλίας, σπάει τα κλισέ, δεν ψάχνει νικητές και νικημένους, στέλνοντας έτσι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για την αντιμετώπιση των συγκρούσεων στο σχολικό περιβάλλον.

Στον εξωτερικό χώρο της Ημερίδας είχαν αναρτηθεί οι αφίσες του προγράμματος που είχαν φτιάξει οι μικροί μαθητές/τριες. Τα παιδιά του 41ου Δ Σ Πατρών έφτιαξαν τη δική τους αφίσα με τον ήρωά τους και ονόμασαν την ομάδα τους ΣυμφιΛέωντες!!!